tisdag 28 februari 2012

Bokbonanza!



Oj jag tog visst mig vatten över huvudet. Nytt år tänkte jag, låt mig gå igenom mina bevakningar på Bokus. Hmm..klick, klick, efter några öl, klick, klick. Rea på Bokus? Nämen, jag klickar lite till. En ängel viskar i mitt öra att Hamrelius bokhandel inte har köpt in någon bokrea i år utan kör 40% på hela butiken istället i dagarna fyra. Oj, oj, oj, där blev det visst en påse till. Har Novellix släppt nya klassikernoveller? Wooops! Två klick till. 


Låt oss gå igenom skörden. Tina Fey var med i den här bokfesten också men hon är ju redan utläst och recenserad. 
Elly Griffiths har jag hört så mycket gott om att jag var tvungen. Gillian Flynn har ju Helena Dark Places  tokälskat ett tag nu att man nästan kan tro att hon ÄR Gillian Flynn (eller i alla fall hennes agent), Dark Places kommer dessutom på svenska i maj. 
The Paris wife, Paris, Hemingways fru, jo man tackar, det tror jag att jag kommer att gilla. När jag och min kompis Cecilia bodde i Paris i vår ungdom delade vi upp det på så vis att jag fick den unga Ernest Hemingway (som satt på affisch i vårt rum) och hon fick den unga Leonard Cohen (som var på baksidan av en bok hon hade hittat). Eh ja...
The Orphan master's son av Adam Johnson ligger på NY Times topplista (jo jag hänger där med) och handlar om en pojke som växer upp i Nordkorea (är inte det landet på tapeten då?). "Imagine the life of an orphan boy plucked from nowhere to be trained as a tunnel assassin, a kidnapper, a spy." 
Love hurts av Kim W Anderson och Einsteins fru av Liv Strömquist har jag redan läst men de var så rasande billiga på Bokus rea att jag slog till ändå, bra presenter kan tyckas. Om ni inte har läst får ni bakläxa. De tillhör toppen av serietecknarsverige. 
Efter Calliopes recension av Jennifer McMachons Don't breathe a word var jag bara tvungen att läsa jag med. 
The other life av Susan Winnacker är ett tips från Goodreads. När jag klickar på den boken på Bokus (fan vad mkt reklam det här känns som det är) så är det BARA mina beställningar som kommer upp på De som har köpt The other life har också köpt: Se Stringhyllans bokhylla. Betyder det att det är bara jag som har köpt den boken? Det bådar inte så gott. Men i alla fall, det verkar vara en sci-fi bok. 
Novellix släpper nu klassikernoveller! Tjoho! Jag klickade hem Karin Boyes Ella gör sig fri och Selma Lagerlöfs Spökhanden. 
By nighfall av Michael Cunningham läser jag just nu och den är så fin, New Yorkig och ångestfylld. 

måndag 27 februari 2012

Bossypants - Tina Fey

En utav böckerna jag köpte på den stora Hamreliusrean (mer om den en annan dag) var Tina Feys självbiografi Bossypants. Jag är ett stort SNL-fan (Saturday night live alltså) även om 70% av programmen oftast är rätt tråkiga, men de där 30 övriga procenten gör att jag sitter som klistrad framför SNL när det vankas ett nytt avsnitt. Tina Fey är inte längre med i SNL och är kanske framför allt känd för att hon gjorde en porträttlik imitation av Sarah Palin 2008. Men långt innan dess var hon medförfattare till showen och innan hon kom till New York var hon improvisatör i Chicago och turnerade land och rike runt med en improvisationsteater.
Problemet med den här boken är att för stor del ägnas åt Tina Feys barndom. Tina vill säkert ge en helheltlig bild om varför hon blev den framgångsrika komiker hon är idag, vad som gjorde henne till den hon är  men ärligt talat struntar jag i det och gäspar när hon beskriver sina sommarjobb på den lokala teatern eller tiden då hon bara umgicks med två lesbiska tjejer. Jag vill ju bara läsa om hennes tid i New York, hennes erfarenheter av SNL och framförallt hur hon skapade sin egen serie 30 Rock.
Fey skriver väldigt roligt, titeln anspelar på att hon är chef och kvinna, en ganska ovanlig kombination i show-biz USA. Hon pekar på skillnader hon som kvinna blir behandlad på och listar olika skönhetsråd för att lyckas i Lalaland (naturligtvis med en feministisk humorglimt i ögat).
Boken hade kunnat kortas med 100 sidor men annars är den en fin förströelse och en liten lektion i jämställdhet.

torsdag 23 februari 2012

The Night Circus - Erin Morgenstern

Ser ni så väl Salmiakkichokladen matchar The Night circus finfina omslag? Jag rekommenderar ett gemensamt intag!

Jag borde utmana mig själv genom att inte läsa böcker om cirkusar som bara uppträder på natten, som innefattar en duell mellan två magiker som blir kära i varandra, som enbart går i svart och vitt.
Men gör jag det? Nej jag slickar i mig den perfekt avsedda boken för mig, dreglar lite under resans gång och slår ihop boken med en suck av avsaknad fortsatt magi.
Det känns som att hela boken går i slow motion. Jag ser framför mig en ballerina i en såndär liten smyckesask, klädd i sammet på insidan. En snurrande ballerina som rör sig långsamt och lite ryckigt, runt, runt. Så uppfattar jag berättelsen. Allt beskrivs minutiöst och så många substantiv och adjektiv har jag nog aldrig sett på relativt få sidor. Berättelsen om Celia och Marko och cirkusen bryts emellanåt upp av ingående skildringar av cirkusens olika attraktioner och tält. Labyrinter, magiska isträdgårdar, önsketräd, burkar fyllda med dofter som framkallar dina minnen, akrobater som flyger högt högt över marken eller varför inte kattungar som kan göra makalösa konster.
I början kändes boken alltför långsam men långsamheten byts ut i en transliknande känsla av att vara totalt trollbunden av världen som Erin Morgenstern beskriver. Nu kan ni börja läsa boken. Mer behövs inte sägas.

måndag 13 februari 2012

Drömbokhandeln

Ni har väl inte missat Sekwas nya släpp i mars, Drömbokhandeln. Den handlar om ett par som öppnar en bokhandel som inte bryr sig som bästsäljarhetsen eller nyhetsstressen, Drömbokhandeln erbjuder helt enkelt bara bra romaner, ett stort antal litterära mästerverk har valts ut av en topphemlig kommitté bestående av likasinnade litteraturkännare.
Jag tycker att bokhandeln på framsidan av boken påminner om Söderbokhandeln i Stockholm. Är det den månne? Fast å andra sidan är det inga svenska böcker på hyllorna så Sekwa har säkert åkt till Frankrike för att hitta sin drömbokhandel.
Med den här boken inleder Sekwa sitt femårsjubileum som de firar i år. De kommer att ge ut en andra bok som också handlar om bokhandeln i ett steg att hylla och slå ett slag för den riktiga bokhandeln. De kommer snart också att lansera en hemsida med adressen http://drombokhandeln.se. Tanken är att uppmuntra både vanligt folk och fackfolk till att berätta om sin drömbokhandel, oavsett om den finns i verkligheten eller bara i sinnevärlden. Ett fantastisk initiativ av Sekwa tycker jag!

onsdag 8 februari 2012

En superbra film

Nu har jag sett en kalasbra film igen. Även den här utspelar sig i 80-talets England (och Australien) och har Emily Watson i huvudrollen, precis som mitt förra filmtips Appropriate Adult.
Mellan 50- och 70-talet deporterade Storbritannien 130000 barn till Australien. De hade hamnat på barnhem i England, det påstods att deras föräldrar var döda och de sattes på en båt till det varma, soliga Australien. I många fall var inte deras föräldrar döda men de växte upp i tron att de inte hade en familj. För många utav barnen som kom till Australien blev deras nya tillvaro ett helvete, många utnyttjades sexuellt, de fick arbeta under slavlika förhållanden. Margaret Humpreys, socialarbetare, börjar forska i de här historierna. Kan det här verkligen stämma?
Se den! Hugo Weaving är också med (ni vet han från Sagan om ringen). Det är Ken Loachs son Jim Loach som har regisserat.


måndag 6 februari 2012

Tiger, tiger - Margaux Fragoso


Margaux Fragoso har skrivit sina memoarer ynka 32 år fyllda. Anledningen till det är att hon vid sju års ålder träffade Peter, 51 år, de inledde ett förhållande som varade i femton år. Om detta må hon berätta. 
Margaux bor i New Jersey med sin mamma som åker in och ut från sjukhuset där hon behandlas för sin psykiska ohälsa och sin pappa som är juvelerare, han dricker oerhört mycket och behandlar både Margaux och sin fru oerhört illa. Han klankar ner på allt de gör och säger, han slår mamman ibland, han anklagar de för att dra vanära över hans namn och slösa på hans ihoptjänade pengar. Samtidigt är han väldigt beskyddande mot Margaux och vill inte att något ska hända henne. Margaux lever helt enkelt under ganska usla familjeförhållande. 
En dag när Marguax och hennes mamma är och badar träffar hon Peter i poolen. De börjar leka med varandra och Margaux frågar om de kan bli vänner. Även Margauxs mamma tycker mycket om Peter och tills vidare börjar de två umgås med Peter tre gånger i veckan efter Margauxs skola. Peter bor i ett stort hus fyllt med djur, växter och hemliga skrymslen och vrår. Margaux fascineras av Peter och charmas av denne vuxne man som ger henne all sin uppmärksamhet, något hon inte är bortskämd med. 
Till en början beter sig Peter precis som en lite större lekkamrat till Margaux men efter hand börjar hans kramar och kyssar bli allt mer intensiva och allt som oftast föreslår han att hon borde springa omkring i bara underbyxorna, det är ju faktiskt högsommar! 
Margaux älskar verkligen Peter. Hon skriver att de ska gifta sig så fort hon blir arton och dessförinnan ska de leva som pojkvän och flickvän. De här tankarna har Margaux redan som väldigt litet barn. Peter manipulerar henne att tro och tänka att deras kärlek till varandra är det normala och samhällets normer är de felaktiga och trångsynta. Peter är den enda vuxna i Margauxs liv som bryr sig om henne, den enda överhuvudtaget faktiskt, hon får inga vänner i skolan, först för att hon skäms för sin mamma och pappa och sen för att hon inte vill att någon ska komma för nära henne och få reda på hennes relation till Peter. 
Det Peter gör med och mot Margaux är såklart fasansfullt men Peter är så oerhört manipulativ att han alltid kan övertala Margaux att det han vill, vill även hon. 
Peter blir Margauxs pojkvän, far, lekkamrat och bror. De gör allt tillsammans. 
Den här boken måste ha varit ohyggligt svår att skriva samtidigt som det kanske var det det bästa sättet att gå vidare med sitt liv efter att allt tog slut. Den är välskriven och den tar i slutet upp vårdmöjligheter för pedofiler, att de kanske går att bota om de får vård i tid. Läsvärd men svårrekommenderad. 

söndag 5 februari 2012

Vad gör Audrey Niffenegger nuförtiden?

Audrey Niffenegger kom ut med Her fearful symmetry 2009. Nu är det 2012 och hon borde släppa något nytt enligt den stora romankonstens alla regler. När den här boken kommer ut vet jag inte men det känns skönt att det finns en titel i alla fall. 
"I have started to work on a novel called The Chinchilla Girl in Exile. It is about a nine-year-old girl named Lizzie Varo who has hypertrichosis (she is covered with hair) and her desire to go to school (she’s been home-schooled by her clever and amusing Aunt Mariella) and what happens when she does go to school (things get weird)."

Kanske är det här en barnbok liksom hennes tidigare Three incestouos sister och The adventuress. 
Bilden har ingenting med inlägget att göra egentligen. Jag vet tyvärr inte var bilden kommer från.


 

torsdag 2 februari 2012

Hej bokkonsument: Stringhyllan

Det var jäkla längesen jag gjorde ett frågeformulär. Men med ett par öl i kroppen kanske det kan vara lite underhållande. Here goes:


Senast lästa: P.S av Björn Af Kleen
Senast köpta bok:  The Night Circus av Erin Morgenstern (med ett upphittat presentkort på Sci-fi-bokhandeln. Oh the joy. 
Senast lånade bok: Jag lånar verkligen aldrig böcker. Kanske att det var Flickan med glasfötter av Ali Shaw
Senast fådda bok: Eftersom jag jobbar i bokhandel är det aldrig ngn som ger mig böcker eftersom de antar att jag köper allt jag vill ha själv. Men "fick" ju ett läsex av Oksa Pollock häromdagen. 
Favoritbokhandel: Strand bookstore i New York, ingen tvekan.
Favoritbibliotek: Jag går tyvärr väldigt sällan på bibliotek. Jag får säga mitt barndomsbibliotek i Ödåkra. 
Antal lånekort: Malmö och Lund
Använder som bokmärke: Tidigare alltid ett vykort med Audrey Hepburn, på senare tid mest kvitton. 
Favoritfärg på bok: Det spelar väl ingen roll. Måste jag välja blir det guld. 
Favoritmat/snack vid läsning: Soppa. Man kan äta med en hand och hålla boken med en. 
Favoritdryck vid läsning: Vitt vin, te, juice, whatever. 
Favoritställe att läsa på: På restaurang ätandes en god rätt
På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: 166 i Tiger, Tiger av Margaux Fragoso
Den här boken köper jag till en förälder: Till pappa köpte jag senast Mannen utan egenskaper av Robert Musil. 
Den här boken köper jag till min bästa vän: En ny Haruki Murakami kanske. 
Den här boken köper jag till en partner: New York-boken av Gelin som en peak. 
Favoritgenre: Magisk realism, skitläskiga thrillers, spökhistorier, kvinnoböcker
Favoritformat: Pocket eller inbunden. De engelska häftade hatar jag. 
Författarfavorit: Muramaki, Safran Foer, Auster, Krauss, Lena Sundström, Sarah Waters, Hans Alfredson, Tana French
Den tjockaste bok jag läst: Det får nog bli Shantaram. 942 sidor. 
Den tunnaste bok jag läst: Men åh så svårt. På senare tid i alla fall Förlossningen av Wadensjö. 80 sidor. 
Favoritljud när du läser: Inga samtal i närheten i alla fall. Annars störs jag inte av vare sig musik eller sus och dus. 
Favorittidning: Interview magazine, Tidningen Sex, Filter, Galago, en Elle slinker ned däremellan
Prenumererar på: Interview Magazine
Favoritbokblogg: Kafka på jobbet och Rikets sal och Kalle Lind
Mitt bästa bokminne: När jag gick in på Strand bookstore första gången. Eller när jag upptäckte bokhandeln Comptoir de l'image i Paris. 
Senaste bokfyndet: Jag har inte köpt den ännu, men Dave Gormans senaste bok Dave Gorman vs The rest of the world. Alldeles säkert en skrattfest. 
Senaste impulsköpta bok: The Night Circus
En bra bok att ge bort: 80 romaner för dig som har bråttom eller kanske Niklas Orrenius artikelsamlingar. 
Bokgenre som jag undviker: Based on a true story. BOATS. Svenska polisdeckare typ Läckberg, Jungstedt, Jansson, Marklund
Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Ställer de i trappen så att grannarna kan få de. Skickar de till mina fastrar. 
Så här håller jag koll på vad jag läst: Bloggen, Goodreader.com
Så här sorterar jag min bokhylla: Bokstavsordning!
Nästa bok jag ska läsa: Vi får välan se va!