tisdag 14 augusti 2012

Elizabeth Hand x2

Jag har återupptäckt Malmö Stadsbibliotek. Som bokhandlare glömmer man lätt bort det här med att man kan l å n a böcker, men behöver inte köpa allt. Så jag travade bort till bibblan och lånade på mig två böcker av Elizabeth Hand och fjärrlånade en tredje, som inte har kommit ännu. Varför inte grotta ned sig totalt i ett författarskap (nedgrottning är augustis tema, håller på att gå igenom Blurs diskografi efter nytändningen på Way out west) när man har chansen!?

Både Generation loss och Available dark har Cass Neary i huvudrollen. Cass är en synnerligen trasig figur. Hon har växt upp i New Yorks punkscen under 70-talet. Hon knarkar, super, ligger runt och är ganska deprimerad. Hon är även fotograf, en ganska så svart sådan. Hon gjorde sig ett namn med en fotobok där hon dokumenterade punkscenen men främst för att hon vandrade omkring i New Yorks mörkare gränder och fotograferade hemlösa, döda kroppar, medvetslösa drägg unt so weiter. Men det var på 70-talet. Nu närmar sig millennieskiftet och Cass har inte sålt ett fotografi på flera år. Hon börjar bli desperat, efter pengar och efter mening i livet. Hennes goda vän ordnar en intervju med en mytomspunnen och ökänd fotograf som bor på en liten ö utanför Maines kust. Cass åker dit för att träffa sin fotograf-förebild och för att tjäna en hacka på intervjun. Intervjuobjektet är allt annat än villigt men Cass får ändå chansen att komma in i tantans fotografhelgedom för närmare beskådning av fotografierna som fick Cass att börja fotografera från första början. Tantan visar sig ha tillhört en hippiekult som har bott på ön och dess forna invånare skapar stora problem för Cass, utbölingen från storstan. En speciellt obehaglig scen i boken är den när Cass stöter på en fiskmård (en typ av mård helt enkelt, heter fisher på engelska) i en skog. Huh säger jag bara.
Elizabeth Hand är fantastiskt skicklig på att inte bara beskriva dessa vackra och unika fotografier, hon skapar stämningar och miljöer (kalla, karga, ödsliga, blöta, blåsiga sådana) som jag sällan stöter på i litteraturen.

I Available Dark är det death metalscenen i Helsingfors, Oslo och Reykavijk som är kulisserna för Cass' fortsatta strapatser. Cass blir indragen i rituella mord, fler fotografier på döda människor och asatrons kulter. Även här är Hand enormt säker på det karga klimatet, Norden är ju fullt av det. Vinden ilar och snön viner över lavafält och glaciärer.

Överhuvudtaget tar Elizabeth Hand med läsaren till miljöer och grupperingar som man sällan hittar beskrivna i samtida litteratur. Det är uppfriskande, intressant och spännande som tusan!
Böckerna går att läsas fristående, men föredras nog ändå att läsas i ordningen Generation Loss och sedan Available Dark. Jag hoppas på fler böcker om Cass Neary och ser framemot boken Waking the moon som snart dimper ner till mig från Umeås bibliotek.

Inga kommentarer: