måndag 16 januari 2012

Lite vårnyheter

Varför inte börja peppa lite inför vårens utgivning. Idag fick jag ett läsex av Amanda Hellbergs Tistelblomman och den ska jag genast läsa så fort Murakami har släppt sitt grepp om mig. Även om jag faktiskt tycker att Hellbergs utgivning haltar lite. Den läskigaste boken var utan tvekan hennes första Styggelsen. Döden på en blek häst var det absolut inget fel på men efter läsningen har jag kanske insett att den inte var så bra som första intrycket gav.

 120 rue de la Gare av Léo Malet En bok som utspelar sig i Paris är inget som går mig förbi i första taget. Det här är den första i en serie om privatdetektiven Nestor Burma (vilket fantastiskt namn!). Historien utspelar sig i 40-talets Paris med allt som det innebär, kriget, mörkläggning, livsmedelsransonering, syntetisk likör och ett tillfälle att drömma sig tillbaka till det Paris som skildras i Inglourios basterds måhända. Att boken ges ut på förlaget Ersatz gör att jag förväntar mig hög klass och bra översättning. (Ersatz, feb)
Tiger, tiger av Margaux Fragos En solig sommardag simmar Margaux Fragoso fram till Peter Curran i den allmänna swimmingpoolen och frågar om han vill vara med och leka. Hon är sju år, han är femtioett. Peter bjuder hem Margaux och hennes mamma till sitt hus. Det som möter den lilla flickan är en drömvärld för ett barn: massor av märkliga husdjur, böcker, musik och magiska leksaker.En självbiografi där man anar en mörk, märklig och möjligen incestuös uppväxt. (Norsteds, jan)
Nattens cirkus av Erin Morgenstern Gå vilse i en labyrint av moln, vandra genom en trädgård gjord av is, häpna inför den tatuerade ormmänniskan som stoppar ner sig själv i en liten låda av glas och förundras över illusionisten som utför omöjliga magiska bedrifter. Välkommen till Le Cirque des Rêves. En bok som handlar om en nattlig cirkus, då bultar mitt hjärta hårt. (Norstedts, mars)
Ön av Lotta Lundberg Det är något med öar som fascinerar mig. Utsattheten, ensamheten, isoleringen. Förra årets öbok var Brev från en bruten horisont av Calle Brunell som jag även blurbade på. Vi får se om årets levar upp till öförväntningarna.
Kom med mig av Roberto Saviano Jag har på senare tid läst en mängd artikel- och essäsamlingar. Plötsligt har den skönlitterära ådran i mig svalnat och verklighetens folk (haha) har kallat på mig. Roberto Saviano utkommer nu med en ny samling texter om dagens korrupta Italien. De här har han samlat på sig under sin tid i tv-programmet Vieni via con me (Kom med mig).
De obotliga optimisternas klubb av Jean-Michel Guenassia Var det någon som sa Paris? Den här gången på 50-talet. Boken handlar om en pojke som älskar musik och böcker. Han upptäcker en schackklubb med den fina namnet De obotliga optimisternas klubb, där lär han en känna en mängd intressanta karaktärer ryssen Leonid, före detta stridspilot och folkhjälte i Sovjetiska armén, ungrarna Tibor och Imre, en före detta filmstjärna och hans agent, östtysken och antina¿zisten Werner, polacken Pavel, revisor med kreativ bokföring som specialitet och så den mystiske och undanglidande Sacha som de andra inte riktigt tolererar.  (Norstedts, april)

Svart sensommar av Inger Wolf En dansk deckare att lägga i den nordiska deckarundret-högen. Den här boken är Wolfs debut och den utkom för första gången 2009. Nu har Modernista gett ut den igen. Jag hoppas på högre spänningsfaktor än den andra danska deckaren jag har läst, Undantaget. Läs gärna min superkritiska sågning av den. :) (Modernista, maj)
Moonwalk med Einstein av Joshua Foer Jonathans bror har forskat om minnet. Verkar rasande intressant. Nu på svenska. (Natur & Kultur, mars)
Paradisträdgården av Amy Waldman Den superhypade, Kobrainslagsuppmärksammade boken om arkitekttävlingen som hålls för att utse vem som får designa minnesmonumentet efter 9/11 som vinns av en muslimsk amerikan. Aktuellt ämne om främlingsfientlighet. (Albert Bonniers förlag, april)
Välkommen till din pyskos av Nanna Johansson Förra året var ju verkligen ett makalöst serieår. I år kommer Nanna Johansson ut med ett nytt säkerligen roligt, sött och aningen vänstervridet seriealbum. Omslaget är inte klart så bilden ovan är bara en kladd. (Ordfront förlag, feb)
The man who rained av Ali Shaw ÄNTLIGEN kommer det en ny bok av Ali Shaw. Hans förra Flickan med glasfötter (som aldrig kom i svensk pocket sorgligt nog) var en magisk fantasifull engelsk berättarfröjd. When Elsa's father is killed in a tornado, all she wants is to escape - from New York, her job, her boyfriend - to somewhere new, anonymous, set apart. For some years she has been haunted by a sight once seen from an aeroplane: a tiny, isolated settlement called Thunderstown. Thunderstown has received many a pilgrim, and young Elsa becomes its latest. (Atlantic books, redan utkommen)
Before I go to sleep av Sj Watson Memories define us. So what if you lost yours every time you went to sleep? Your name, your identity, your past, even the people you love - all forgotten overnight. And the one person you trust may only be telling you half the story. Welcome to Christine's life. Dennis Lehane prisar den, Tess Gerritsen älskar den, Joanne Harris och Sophie Hannah tycker den är perfekt som debut. (Black swan, redan utkommen)

2 kommentarer:

Bokbabbel sa...

Visst kom "Flickan med glasfötter" i svensk pocket, jag har ett ex :) "Before I Go to Sleep" har jag hemma, måste se till att läsa nu! "The Night Circus" var fin och unik, tror att stora delar av bokbloggarmaffian kommer att gilla!

Stringhyllan sa...

Ja jäklar det gjorde den ju! Fel av mig. Rätt av dig.